Reactie Oranje Comité Dongen op visie Park Vredeoord.


Beste Dongenaren,

Wij hebben als Oranje Comité de visie die nu voor ons ligt goed bestudeerd en komen daarbij tot de volgende conclusie: ‘Hoe kunnen wij het nu eens zijn met deze visie die ons Oranjeparkfestival in het hart raakt?’

Volgend jaar 2017  viert Dongen het 15e Oranjeparkfestival. Dit festival is in die jaren uitgegroeid tot èèn van de meest bijzondere tradities in Dongen. Daar zijn wij trots op en daar is Dongen trots op!

Tradities zijn belangrijk en geven een dorp een eigen identiteit. Denk bijvoorbeeld aan onze Zomerspelen die eindigen met een schitterend kampvuur in de Bergen, ook zo’n mooi stuk natuurgebied in de gemeente Dongen.

Het Oranjeparkfestival is in de 15 jaar van haar bestaan uitgegroeid tot een populair parkfeest in Park Vredeoord, een unieke plek in  het hart van Dongen. Park Vredeoord geeft het Oranjeparkfestival een intiem karakter met een sfeer die onze Dongenaren verbindt. Het Oranjeparkfestival is GEEN popfestival maar een lokaal evenement waar sfeer en ontmoeten centraal staan. Door velen wordt het als een jaarlijkse reünie gezien. Dankzij het Oranjeparkfestival staat het park op de kaart.

De ziel van het Oranjeparkfestival ligt in Park Vredeoord  met het hoofdpodium in het park. En dat moet zo blijven! Wij constateren dat in deze visie die hier gepresenteerd is hiermee geen rekening is gehouden en dat belangrijke tradities genegeerd worden. We herkennen ons daarom niet in de visie zo deze hier voor ons ligt.

Als wij deze visie lezen dan zien we dat evenementen opgesplitst worden in groot en klein. Tijdens klankbordsessies is ondanks herhaaldelijke vragen van onze kant helaas geen antwoord  gekomen wat verstaan wordt onder grote en kleine evenementen.

Wij lezen het zo:

Groot is Wilheminaplein en Klein is Park Vredeoord ……

Deze visie stuurt aan op het verplaatsen van het hoofdpodium van het OPF naar het Wilhelminaplein. Daarmee raak je het Oranjeparkfestival in het hart en dat is voor ons als Oranje Comitè en organisatie van het OPF niet acceptabel!

Het Oranjeparkfestival  verliest niet alleen haar ziel maar zelfs haar  bestaansrecht als het hoofdpodium geen plek meer heeft in het hart van het festival,  oftewel Park Vredeoord.

Duizenden Dongenaren komen naar het OPF  voor de sfeer die we in het park weg kunnen zetten.  Een unieke sfeer en beleving die met geen mogelijkheid op het Wilheminaplein te creëren is.

Daarom stellen wij als Oranje Comité Dongen en organisatoren  van het Oranjeparkfestival nogmaals de vraag waarmee ik zojuist ben begonnen:

‘Hoe kunnen wij het nu eens zijn met een visie die ons Oranjeparkfestival in het hart raakt?

 

Beste Dongenaren: Het Oranjeparkfestival hoort thuis in Park Vredeoord met het hoofdpodium in dit park. Dàt is onze visie!