Wanneer en hoe mag je de vlag hangen?

Vlaginstructie

KONINGSDAG 27 APRIL

Op Koningsdag en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis wordt de Nederlandse driekleur met een oranje wimpel gehesen. Bij alle andere gelegenheden wordt er zonder oranje wimpel gevlagd. Koningsdag is een nationale feestdag, wat betekent dat Koningsdag een vrije dag is. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als Dongen, ’s Gravenmoer en Klein Dongen Vaart die dag vol hangt met feestelijke vlaggen! Je hangt of hijst de vlag tussen zonsopgang en zonsondergang.

De feestelijkheden in Dongen starten al op Oranjedag,  26 april. Je mag ook die dag al de vlag hangen, immers, de Nederlandse vlag gebruik je ook bij andere feestelijke gelegenheden, bijvoorbeeld als je geslaagd bent voor school of bij sportevenementen. Dus hangen die vlag!

 

NATIONALE HERDENKING 4 MEI

Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. Wij herdenken de oorlogsslachtoffers door de vlag halfstok te hangen. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18:00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

NATIONALE VIERING VAN DE BEVRIJDING 5 MEI

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. Die dag mag je de Nederlandse driekleur fier laten wapperen, maar zonder wimpel. Je hangt of hijst de vlag tussen zonsopgang en zonsondergang.